Hondenspeelweide Nunhem: hoe een particulier initiatief een groot succes werd

In het buitengebied van Nunhem ligt hondenspeelweide Achter-Belle-Naad, vernoemd naar de bewoner van de boerderij die op enkele meters afstand van de weide lag. Elk dag spelen tientallen honden met mekaar en de baasjes kijken tevreden toe. Ruim een jaar geleden is dit particulier initiatief gestart en nu niet meer weg te denken bij de hondenhouders.

Wil Voermans, initiatiefnemer: “Honden moeten kunnen loslopen en met mekaar spelen. Dat was de reden om dit initiatief te starten. Mijn vrouw en ik hebben gezocht naar een geschikt perceel. We zochten naar een afgezet losloopterrein dat veilig voor de honden en de omgeving is en dat vonden we al vrij snel. Natuurlijk stond daar ook een kleine investering tegenover. Mede dankzij de vrijwillige bijdragen van de bezoekers van de weide, hebben we dit project kunnen realiseren.”

De hondenclub heeft inmiddels ook een app-groep met meer dan 80 volgers. Zo kunnen baasjes een geschikt speelmaatje voor hun hond zoeken door een oproep op de app te plaatsen, “maar je ziet dat het steeds minder wordt gedaan. Ze komen gewoon” volgens Wil. Ook kunnen de honden worden geregistreerd op de website. De hondenbezitters delen kennis en ervaring met mekaar. De weide is voor iedereen toegankelijk.

Iris komt bijna dagelijks met haar Australische Shepherd. Ze is enorm blij met deze plek. “Mijn hond Loa heeft veel energie en dit is een perfecte manier voor haar om uit te razen. We blijven meestal een uur. Loa heeft haar voorkeuren maar eigenlijk kan zij met alle honden overweg. Dat is ook wat je hier ziet gebeuren. Ze verbroederen”.

Fien: “Mijn Griekse straathond is niet de gemakkelijkste hond maar hier in de weide heeft zij zich snel aangepast. Uiteindelijk hoeven wij de honden niets te leren. Dieren kunnen voor zichzelf zorgen. Ze corrigeren en voeden mekaar op. We sturen af en toe een beetje bij.”

Voor sommige baasjes is het wennen als ze voor de eerste keer komen. Ze vinden het een beetje onwennig om met hun hond de weide te betreden omdat hun hond bang is. Maar de hondeneigenaren pakken dat heel professioneel op. In het voorportaal maken de nieuwe honden kennis met mekaar zodat ze kunnen wennen aan de andere honden. Georgette:  “Naar verloop van tijd ken je bijna alle honden. Je weet hoe ze zich gedragen en dan weet je ook hoe je moet ingrijpen. Eigenlijk voeden we met z’n allen mekaars honden op. En de nieuwkomers voelen zich direct thuis gezien het open karakter.”

Mike komt ook bijna elke dag naar de speelweide. Zijn hond Lena heeft een geweldige klik met Loa. “Dat zie je vaker bij honden. Die hebben hun voorkeur zoals wij mensen dat ook hebben. Het is aandoenlijk om te zien”.

Natuurlijk gebeuren er ook verdrietige dingen. Ook honden gaan dood. Georgette: “We hebben een gedenkplaatje gemaakt voor de herder Capp die enkele maanden geleden is overleden. Als je mekaar zo vaak ziet dan wordt het ook een beetje je eigen hond en je weet wat het betekent om je maatje te verliezen.”

En het is niet alleen leuk voor de honden. Ook het contact met mekaar – het gaat dan meestal wel over de honden – is heel bijzonder. Iris: ‘Je deelt de liefde voor honden”.

In tegenstelling tot de gemeente Maasgouw die de realisatie van een hondenspeelweide juist aanmoedigt en ook financieel bijdraagt, staat de gemeente Leudal hierin heel anders tegenover. Wil: “Ik heb de gemeente Leudal in ieder geval zo ver gekregen om wekelijks de container te legen. Ook hebben we een aantal bomen gekregen.”

Dit bericht delen:
Scroll naar boven