Hoe laat moet winkelcentrum De Munt in Weert dicht? Om half 1 ’s nachts zodat de dynamiek in de stad behouden blijft, of om kwart over negen ’s avonds zodat tonnen schade aan vandalisme worden voorkomen? Die vragen houden winkeliers, bewoners van de binnenstad en het gemeentebestuur behoorlijk bezig. Intussen hebben gemeente en de eigenaar van De Munt beiden de hakken in het zand gezet over de kwestie.
De Munt maakt als overdekt winkelcentrum een belangrijk deel uit van de Weerter binnenstad. ’s Avonds gingen de winkels dicht, maar de winkelpassage als geheel bleef open. Gevolg: hangjongeren en zwervers vonden een droge en enigszins beschutte plek. Maar er kwam ook vandalisme van. “Per jaar twee ton schade en die wordt toch op ons verhaald”, vertelt een winkelier die net als meerdere anderen alleen anoniem een reactie wil geven. “Ik wil niemand voor de schenen schoppen of het proces verstoren”, is dan de reden.
En dus besloot eigenaar en vastgoedbelegger Van de Laar dat het centrum vanaf afgelopen december niet om half 1 ’s nachts maar om kwart over negen ’s avonds dichtgaat, alle ingangen. Dat maakte een hoop los in Weert. “Mijn horecazaak ligt tegen De Munt aan”, vertelt een ondernemer, die formeel bezwaar heeft aangetekend tegen de vroege sluiting. “Dat betekent dat ik nu dan plots aan het eind van een doodlopende weg zit. Daarnaast lopen via De Munt veel mensen van de ene kant naar de andere kant van de stad. Ook ouderen, die ’s avonds het theater bezoeken. Dat is nu echt flink omlopen. Het is een heel onnatuurlijke situatie. De doorloop van de binnenstad stokt.”
(tekst gaat verder onder de foto)
Inmiddels begint ook de gemeenteraad zich te ergeren aan de situatie. Het gemeentebestuur moet werken aan een oplossing en De Munt weer open krijgen. “Ik ben er geïrriteerd over”, zei raadslid Jeroen Goubet al eerder. “Die ondernemer heeft ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de binnenstad. Dat mag hem best wat kosten en niet alleen de gemeente.” De kosten zouden dan bestaan uit meer toezicht om overlast en vandalisme te voorkomen. En wie is er dan verantwoordelijk en moet dat betalen?
Wethouder Martijn van den Heuvel zegt al meerdere keren met de eigenaar te hebben gepraat. “Hij is er wel klaar mee, net als wij. Maar als de gemeenteraad het wil, ga ik praten. Maar verwacht er weinig van.”
En dat blijkt. Driessen Advies en Beheer, die De Munt exploiteert, wil er weinig over kwijt. “Eigenlijk willen we dit helemaal niet naar buiten communiceren. De politiek mag vinden wat ze wil, maar we hebben gegronde redenen voor ons beleid. En daar houd ik het bij”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.
Nico Fassotte, VML nieuws