Het is onbekend hoe het mogelijk asbesthoudende puin op het terrein van de Widdonck is terechtgekomen. “Het verdachte puin lag er al”, verklaart de gemeente. De aannemer heeft het gebied afgezet om mogelijke blootstelling te voorkomen.
Op het terrein van de Widdonck worden twintig woningen gebouwd. Voor de aanleg van bijbehorende wegen, paden en parkeerplaatsen is een puinfundering aangebracht. Als wegfundering onder deze klinkerbestrating en grasbetontegels is niet dit betreffende puin gebruikt maar gebroken puin. Dit is onder certificaat geleverd en mag milieutechnisch toegepast worden.
Toen de aannemer met de werkzaamheden begon, lag dit puin volgens de gemeente al op het terrein. De aannemer heeft dit tijdelijk uit het werkgebied geplaatst, onbewust van de mogelijke aanwezigheid van asbest.
Toen het bekend werd dat er mogelijk asbest aanwezig was, heeft de aannemer het gebied afgezet om verdere blootstelling te voorkomen. Een gespecialiseerd bedrijf is inmiddels ingeschakeld om een grondige asbestinventarisatie uit te voeren.
Mocht er inderdaad blijken dat er asbest in aanwezig is, dan zal het onmiddellijk als asbesthoudend materiaal worden afgevoerd volgens de geldende veiligheids- en milieuregels, garandeert de gemeente Leudal. Zo niet, dan wordt het puin afgevoerd als regulier bouwafval. “Wij volgen dit proces nauwlettend en zullen ervoor zorgen dat de situatie zo snel mogelijk en op een veilige manier wordt opgelost”, aldus de gemeente.