Haelen – In het Leudal vlakbij Haelen ligt het Langven. Op deze plek komen zeer bijzondere planten voor zoals eekhoorngras, pilvaren en de gevlekte orchis. Maar de ongebreidelde groei van berken heeft ervoor gezorgd dat deze soorten worden verdrongen. Staatsbosbeheer gaat deze planten weer de ruimte geven door de berkenopslag te verwijderen.
Het Langven was oorspronkelijk één van de grootste vennen van het Leudal, maar is in het verleden drooggelegd voor de afvoer van veen en klei. Later is er ook landbouw op bedreven. Zo hebben er maïs en bloembollen op gestaan. Nu is het in beheer van Staatsbosbeheer en zij hebben op diverse plaatsen het ven hersteld. En met resultaat: bijzondere plantensoorten zoals eekhoorngras, pilvaren en de gevlekte orchis komen er weer voor en daar profiteren ook insecten en vlinders rijkelijk van. Maar door de enorme groei van berken, worden deze planten verdrongen.
Sterke berken
Staatsbosbeheer gaat deze berken daarom verwijderen. Het gaat om ongeveer 7 hectare. De berken zijn inmiddels zo groot dat ze niet uit de bodem getrokken kunnen worden zonder de bodemstructuur te beschadigen. Daarom is kappen noodzakelijk, maar berken zijn sterke, vitale bomen. Als ze gekapt worden terwijl de sapstroom nog in rust is, dan schieten ze makkelijk weer uit en heeft de kap geen zin. Half maart is de sapstroom goed op gang en daarmee de beste tijd om berken te verwijderen.
Broedseizoen
Half maart is ook de start van het broedseizoen. Volgens de wet mag er in die tijd in de natuur gewerkt worden, zolang broedende dieren niet verstoord worden. Ondanks die mogelijkheid, doet Staatsbosbeheer dit nooit maar vanwege deze unieke situatie maken zij een uitzondering. Om verstoring te voorkomen, starten ze zo vroeg mogelijk in maart, want dan zijn de trekvogels uit Afrika nog niet in het Langven gearriveerd. Én Staatsbosbeheer controleert van te voren grondig of er nesten zijn in het gebied en of vogels territoriaal gedrag vertonen. Is dit het geval, dan worden er op die plek geen berken verwijderd.
Natuurherstelproject
De maatregelen bij het Langven maken deel uit van de natuurherstelmaatregelen van de overheid. Het project wordt ook door het Rijk gefinancierd. Dankzij deze bijdrage krijgen bijzondere plantensoorten als eekhoorngras, pilvaren en de gevlekte orchis weer een kans. En met hen ook de vele insecten en vlinders die van deze planten profiteren.