Ongeveer 240 leerlingen (groep 7 en 8) van verschillende basisscholen in Roermond hebben woensdagochtend 8 november kennisgemaakt met HackShield. Een online spel dat kinderen tussen de 8 en 12 jaar opleidt tot Cyber Agent, waarbij ze zichzelf en hun omgeving kunnen beschermen tegen de online gevaren die kleven aan het gebruik van het internet.
De aftrap vond plaats in de ECI Cultuurfabriek. Het programma bestond uit twee delen. Een informatief deel waarbij burgemeester Yolanda Hoogtanders, Mike Deswijzen, politiechef van basisteam Roermond en ethical hacker Wouter Parent van WeSecurelT, meer vertelden over cyber- en gedigitaliseerde criminaliteit en het bestrijden ervan. Tijdens het tweede deel van de ochtend konden de leerlingen terecht bij allerlei (interactieve) activiteiten, zoals het programmeren van robots en een VR-playground. Ook freestyle voetballer Appie Aurag was van de partij om dit belangrijke thema bij de Roermondse kinderen onder de aandacht te brengen.
Hackshield
Tegenwoordig wordt bijna alles online gedaan. Superhandig! Maar dit kan ook gevaren met zich meebrengen. Zo kunnen er online criminelen actief zijn, die bijvoorbeeld inbreken op je computer, tablet of smartphone. Dit wordt cyber- en gedigitaliseerde criminaliteit genoemd. Een groeiend probleem, dat ook in de gemeente Roermond merkbaar is.
“Samen met de politie willen we online criminelen geen kans geven om in Roermond hun slag te slaan. Dit spel helpt. Kinderen leren door puzzels op te lossen en op missie te gaan hoe criminelen werken. Én hoe je ervoor kan zorgen dat ze bij jou geen succes hebben. Zo leren ze zichzelf en hun omgeving beter beschermen’’, vertelt burgemeester Hoogtanders.
Meer info: www.joinhackshield.nl
De Roermondse HackShield aftrap is tot stand gekomen in samenwerking met de Politie, Wel.kom, Stichting Swalm & Roer, Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg (CJG), Gilde Opleidingen, WijsMediagebruik, RIEC Limburg, The Innovation Playground, de Bibliotheek Bibliorura en de gemeente Roermond.
bron: gemeente Roermond