Of je nu oude boeken en cd’s wilt verkopen, postzegels, auto’s of je diensten als klusbedrijf wil promoten, het internet biedt je als verkoper of koper veel mogelijkheden. Zo krijgt Marktplaats bijvoorbeeld elke dag zo’n 1,3 miljoen bezoekers. Elke seconde komen er vier nieuwe advertenties bij en op elk willekeurig moment staan er 18,7 miljoen advertenties live op Marktplaats. Het grootste gedeelte van de transacties op websites als Marktplaats, Bol.com of Werkspot.nl verloopt prima. Helaas is het ook een paradijs voor oplichters die op de meest geraffineerde manieren te werk gaan.
Hoe kan ik veilig online handelen?
Win zoveel mogelijk gegevens in over de koper/verkoper
Bijvoorbeeld door op internet te zoeken naar naam, telefoonnummer en bankrekeningnummer. Wanneer een koper of verkoper een oplichter blijkt te zijn, is de kans groot dat slachtoffers gegevens over hem of haar op internet gepubliceerd hebben. Controleer of van de koper de (bank)gegevens bekend zijn bij de politie of google de gegevens die je kent van iemand.
Pas op voor oplichters uit het buitenland
Stuur geen producten naar het buitenland zolang je nog geen geld hebt ontvangen. Lees op de FAQ van Marktplaats hoe je malafide kopers uit het buitenland kunt herkennen.
Maak duidelijke afspraken met de koper
Leg afspraken over de prijs, wijze van betaling, verzending en eventuele transport- en verzekeringskosten bij voorkeur schriftelijk vast, zodat er achteraf geen misverstanden ontstaan.
Betalingsmogelijkheden bij Marktplaats.nl
Verkoop je via Marktplaats.nl, dan kun je kiezen voor de veilige betaalmethoden ‘Betaalverzoeken met iDEAL’ en ‘Gelijk Oversteken Service’. Dan hoef je niet bang te zijn dat je je betaling niet ontvangt of vals geld krijgt. Lees meer over veilig handelen op Marktplaats. Bij ‘Gelijk Oversteken Service’ reageer nooit op sms-berichten van de tegenpartij, maar check op Marktplaats hoe de transactie verloopt.
Bol.com regelt de financiën
Verkoop je een tweedehands artikel via Bol.com, dan regelt de webwinkel de financiën. De koper betaalt aan de webwinkel, die jou als verkoper betaalt. Bol.com staat ook garant. Ook als de koper niet aan de webwinkel betaalt, betaalt Bol.com jou.
Vermoeden van oplichting?
Doe melding van (mogelijke) oplichting bij de politie via www.mijnpolitie.nl.
Doe aangifte bij de politie
Elke vorm van cybercrime is strafbaar. Denk aan hacking, DDoS-aanvallen, ransomware, virussen, malware, internetoplichting, afpersing via e-mail, phishing. Ben je slachtoffer van cybercrime, zet je computer of ander apparaat niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie, want het kan bewijsmateriaal zijn. Doe direct aangifte en verwijder pas na de aangifte malware van je apparaat. Op deze pagina op Politie.nl lees je hoe je aangifte kunt doen.
Vraag als je een afspraak maakt voor de aangifte om de aanwezigheid van een digitaal rechercheur. Dit helpt bij het formuleren en opnemen van een zo compleet mogelijke aangifte. Je krijgt vragen om informatie die gebaseerd zijn op de wettekst en dus op de elementen van het strafbare feit, zoals:
- gaat het om een aangifte tegen een particulier of een bedrijf?
- zijn er beveiligingsmaatregelen genomen?
- wat is de geschatte schade (uren in geld, immateriële schade) en wat zijn de herstelkosten?
- is er al een verdachte bekend?
Politie, Openbaar Ministerie, Marktplaats, banken en internetproviders werken samen aan het terugdringen van internetoplichting.
Voor meer informatie, trucks, tips & tool tegen online fraude, kijk ook eens op www.consumentenbond.nl
Bron: Marktplaats, Veilig Internetten