Het gemeentebestuur van Leudal heeft een excuusbrief gestuurd aan de rechtbank en hoopt dat die vergevingsgezind is. De gemeente is tot grote ergernis van de rechter onlangs niet komen opdagen tijdens een zitting over het slepende conflict over Landgoed Leudal. “Wat de consequenties voor Leudal zijn is aan de rechter,” zegt wethouder Graef schuldbewust.
Dinsdagavond eindigt de raadsvergadering met geïrriteerde raadsleden over de blunder van de gemeente. Het gaat over het conflict rond Landgoed Leudal, dat al vele jaren sleept. In 2010 werd de camping overgenomen door de huidige eigenaren. Zij wilden er een hoogwaardige camping van maken en noemden het Landgoed Leudal. Om uit de kosten te komen werden er arbeidsmigranten op de camping geplaatst en dat leidde tot veel protest vanuit Haelen. Er lopen inmiddels vele rechtszaken: over onder meer het aantal migranten en over de handhaving door de gemeente. De gemeente en de eigenaren van Landgoed Leudal liggen op ramkoers. Gesprekken worden via de rechter gevoerd, klachten, bezwaren, handhavingsverzoeken, dagvaardingen, beroepschriften, dwangsommen en schadeclaims vliegen in het rond. Als klap op de vuurpijl verscheen de gemeente vorige week niet op de rechtszitting. De bestuursrechter kondigde aan consequenties te zullen verbinden aan het feit dat Leudal verstek liet gaan en de rechtbank verder schoffeerde door niet te reageren op meerdere verzoeken om informatie.
De oppositiepartijen Ronduit Open en fractie Linssen maken zich boos uit de media te moeten vernemen dat Leudal niet bij een zitting was komen opdagen. “Het lijkt erop dat het college geen grip heeft op de aansturing van de eigen organisatie, wat Leudal onnodig negatieve publiciteit oplevert.”
Wethouder Graef geeft aan dat er inderdaad iets fout is gegaan. “Het is geen opzettelijke schoffering geweest. Het klopt ook dat de stukken niet tijdig waren ingediend. Inmiddels is een brief aan de rechtbank gestuurd met excuses.”
De drie oppositiepartijen roepen het college op om veel meer sturing te geven aan het dossier Landgoed Leudal, willen een duidelijk overzicht van lopende zaken, een financieel overzicht van alle kosten en roept de burgemeester op om regie in dit dossier te nemen. Ook roepen de oppositiepartijen het college op om in het eerste kwartaal met een voorstel te komen dat kan leiden tot een oplossing van deze langlopende kwestie.
De coalitiepartijen zijn het erover eens dat het beter moet. D66 laat weten dat fouten maken menselijk is. “Hoe gaan we dat in de toekomst voorkomen?” Het CDA geeft aan de het tijd wordt voor een andere koers en pleit voor een nieuw juridisch team zodat het dossier een frisse en objectieve beoordeling krijgt. Samen Verder spreekt over een zorgwekkende situatie. Fractievoorzitter Verschuuren: “Hoe voorkomen we dat dergelijke fouten in de toekomst zullen gebeuren?”
Een door Ronduit Open en fractie Linssen ingediende motie waarin ‘aansturing Landgoed Leudal, zoeken naar een oplossing’ wordt verworpen. Een poging van de oppositiepartijen om met een aangepaste motie de raad toch nog mee te krijgen heeft geen resultaat. De coalitiepartijen hebben vertrouwen erin dat de antwoorden worden gegeven. De vragen die aan het college zijn gesteld worden binnen de gebruikelijke termijn beantwoord.
Toegekend
Voorafgaand aan de ergernis over de kwestie Landgoed Leudal behandelde de raad ook nog andere kwesties. Zo krijgt schutterij St. Nicolaas Heythuysen 250.000 euro subsidie voor het organiseren van het OLS 2025. De schutterij is de winnaar van het OLS 2024 en organiseert daarom het OLS 2025. Daaraan zijn hoge kosten verbonden. Stichting OLS Heitse 2025 heeft reeds in 2024 een subsidie van € 25.000,- ontvangen voor het inhuren van expertise ter voorbereiding en ondersteuning op de vergunningaanvragen en het verkeersveiligheidsplan.
Herbenoeming
Burgemeester Schmalschläger wil voor een tweede ambtstermijn in aanmerking komen. Op 3 september 2025 loopt haar wettelijke ambtstermijn van zes jaar af. Er wordt een vertrouwenscommissie ingesteld die de herbenoeming verder uitwerkt. Volgens het Nederlands Genootschap van Burgemeester is het uitgangspunt dat de burgemeester altijd wordt herbenoemd, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om dit niet te doen.
Sint Ursula
Wat al in de lijn der verwachting lag is de nieuwe locatie van scholengemeenschap Sint Ursula. Leudal wil dat het nieuwe gebouw van scholengemeenschap Sint Ursula op de voormalige sportvelden aan de Beegderweg in Horn komen te staan. De raad stemde hier unaniem mee in. Daar wordt een voorbereidingskrediet van € 2.074.000 voor uitgetrokken. Mocht er iets niet goed gaan, dan geldt als eventueel alternatief huidige locatie van de school.
De nieuwe school, die plek moet bieden aan meer dan 1500 leerlingen, vervangt de twee verouderde gebouwen in Horn en Heythuysen. Alle leerlingen komen in de toekomst op één locatie. De kosten voor de nieuwbouw worden geschat op 40 miljoen euro. De gemeente had aanvankelijk zes voorkeurlocaties uitgekozen, maar dat is op verzoek van de gemeenteraad teruggebracht tot twee.