Eric Munnicks over opening oorlogsarchieven: ‘Je moet ook denken aan nabestaanden’

“Het is prima dat niet alles helemaal online wordt gezet. Het kan toch zo zijn dat sommige cowboys nabestaanden gaan kwetsen over wat vader of opa of andere familieleden in de oorlogsjaren hebben gedaan”, zegt de Roermondse onderzoeker en schrijver Eric Munnicks over de openstelling van de nationale oorlogsarchieven in Den Haag.

Deze week werd met veel tromgeroffel het Nederlands oorlogsarchief voor iedereen toegankelijk. Onder meer op naam en woonplaats kan zo worden gezocht wat over 400 duizend Nederlanders in het Nationaal Archief is opgeslagen. Wie zat er bij de NSB, wie zat in het verzet of wie was een verrader? “Maar de mensen die in die jaren een foute keuze hebben gemaakt, hebben ook kinderen en kleinkinderen. Die kunnen worden gekwetst en dat moet je niet willen.”

Daar dacht wetenschaps-minister Bruins net zo over en die besloot dan ook, tot tevredenheid maar ook teleurstelling van velen, om niet alles ‘opzoekbaar’ te maken om zo toch de privacy van families te beschermen. Wel namen en woonplaatsen, maar wil je echt inhoudelijk de dossiers inzien, dan moet je op afspraak naar de leeszaal van het Nationaal Archief.

Daarnaast klopt niet alles wat in de archieven staat. Het is ook genoteerd door de ogen van de tijd, toen veel mensen hevig geëmotioneerd waren door de gebeurtenissen. “En daar moet je dus voorzichtig mee zijn. Maar ik ga wel kijken in dat archief wat ik daar kan vinden met betrekking tot Roermond”, zegt Munnicks. “En daar ga ik over publiceren. Voor de Roermondse geschiedschrijving is het interessant. Maar dan nog ga ik geen familienamen opschrijven van mensen die nog niet bekend waren als verrader of collaborateur. Kijk, als dat iemand is die al met naam en toenaam bekend is in andere publicaties, dan kan het wel. Maar ik neem het voorbeeld van een oude vriend, wiens vader bij de NSB heeft gezeten. Hij is inmiddels zelf overleden, maar hij heeft er nooit wat over verteld. Of hij wist het zelf niet of hij had z’n redenen om het niet te vertellen. Het geeft wel aan hoe voorzichtig je nog steeds moet zijn”, aldus Eric Munnicks.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven