Het wordt steeds lastiger een tijdelijke opvang voor huisdieren te vinden. Dat geldt niet alleen voor de vakantieperiodes. Ook plekken voor dagopvang worden steeds schaarser en nieuwe pensions komen nauwelijks van de grond. Vroegboeken is daarom meer dan verstandig.
Voor wie zijn huisdier niet kan of wil meenemen op vakantie, zal een geschikte opvang moeten vinden als familie en vrienden niet kunnen helpen. Maar die zitten traditiegetrouw in de zomer bomvol. Extra lastig is dat steeds meer pensions definitief de deuren sluiten.
Eigenaar Peeters van Hondenopvang Peeters in Maria-Hoop heeft al vele jaren een hondenpension. Gezien zijn leeftijd bouwt hij af. “Van de 75 toegestane plekken zijn er momenteel nog 20 beschikbaar voor opvang. Hoogzomer zitten we vol alhoewel een vaste klant die heeft vergeten te boeken er meestal nog wel tussen kan. Maar nieuwe klanten wijs ik af.” Ook voor Peeters geldt: vroegboeken is verstandig als je zeker wilt zijn van een plek.
Roy van Huisdierenhotel de Hegge in Weert laat weten dat de eerste aanvragen al in januari binnenkomen en dat is ook verstandig voor een plekgarantie in de piekmaanden juli/augustus. “Ook wij geven onze vaste klanten voorrang. Er is nu eenmaal beperkt plek en dan moet je keuzes maken. We vragen wel een aanbetaling want je ziet dat klanten langere periodes reserveren dan ze daadwerkelijk komen. Daardoor houd je plekken bezet.”
Er is weinig animo voor het starten of overnemen van een dierenpension. Niet alleen de vereiste vergunningen, ook de hoge investeringen houden menigeen tegen. Om een dierenpension te kunnen starten moet een aanvrager aan een aantal vereisten voldoen die te maken hebben met de omgevingsvergunning. “Er wordt onder andere getoetst op het bestemmingsplan, geluidsnormen en geuroverlast”, aldus een medewerkster van het Omgevingsloket van de gemeente Leudal. Een eenvoudige aanvraag duurt minimaal 8 weken. Maar doen je buren moeilijk dan kan het jaren duren en dan is het de vraag of je er überhaupt aan wil beginnen.