Dieren en vuurwerk: elk jaar weer een grote zorg

Rond de jaarwisseling wordt er veel vuurwerk afgestoken. Voor dieren vaak een grote bron van angst en stress. Een echte remedie is er nog niet. Pensions zitten vol en dierenartsen worden overspoeld met vragen.

Dierenbezitters zoeken voor de jaarwisseling naar oplossingen voor hun viervoeters en dat valt niet altijd mee. Voor de dierenpensions is het een drukke tijd. Huisdierenhotel De Hegge in Weert is al maanden van te voren volgeboekt. Het pension bevindt zich in het buitengebied waar nauwelijks vuurwerk te horen is. De eigenaar laat weten dat de reserveringen voor het volgend jaar nu al worden gedaan. “Dan ben je verzekerd van een plek.”

Poezenpension

Manoek van Poezenpension de Merel in Haelen had in oktober al haar eerste reserveringen binnen. “Vooral mensen die midden in de stad wonen, brengen hun dieren bij ons onder. Katten kunnen ook behoorlijk gestresst raken van vuurwerk. Het kan zelfs weken duren voordat het dier hersteld van de knallen. Vaak eet ze niet en is ze behoorlijk van slag. Gelukkig hebben niet alle katten hiervan last.”

Voorzichtig met kalmeringsmiddelen

Ook dierenklinieken krijgen veel vragen over vuurwerkstress bij dieren. ‘Wat kunt u voor mij betekenen?’, is een veelgestelde vraag. “Er wordt veel gebeld voor een kalmeringsmiddel maar we zijn voorzichtig met medicatie”, laat de assistente van Dierenkliniek Kapellerlaan weten. “Medicatie helpt niet altijd en de prikkels blijven. Dat maakt het lastig.” Ook bij dierenartsenpraktijk Ell is veel vraag naar kalmeringsmiddelen. “De eerste telefoontjes hierover kwamen al in oktober binnen”, klinkt het uit Ell.

Op de website van de Dierenambulance beantwoordt antrozoöloog Pim Martens de meest gestelde vragen. Vooral de vraag of dieren stress ervaren. “Uit onderzoek onder hondenbezitters blijkt dat 65 procent van de honden zich verstopt wanneer er buiten vuurwerk wordt afgestoken. Ook andere huisdieren zoals katten, konijnen, knaagdieren en vogels kunnen bang zijn voor de knallen. Dieren buiten worden er waarschijnlijk ook niet vrolijk van. Vuurwerkangst bij dieren is een erkend probleem in de dierengeneeskunde geworden.”

Veel stress

“Vuurwerk is een groot probleem voor het dier”, vertelt Mike Ottenheijm. Mike is trotse bezitter van de driejarige Griekse herder Lena. “Lena is heel erg bang voor vuurwerk en begint meteen te stressen als ze een knal hoort. Tijdens het wandelen wil ze dan zo snel mogelijk naar huis. Op het uitlaatveldje stopt ze met spelen en komt ze bij mij zitten en thuis wil ze naar boven, naar haar veilige plekje.”

Tekst gaat verder onder de foto:

Griekse herder Lena, foto: Mike Ottenheijm

Oefenen met geluiden

Laura Olijve heeft twee honden, een Chow Chow mix Siberische Husky van 2.5 jaar en een Mastín Español van ongeveer 1.5 jaar. Precies weet Laura dat niet omdat het een uit Spanje geadopteerde hond is, die overigens geen vuurwerk gewend was. “Ik heb ze geleerd met harde geluiden om te gaan. Daarmee ben ik al maanden geleden begonnen. Ik heb geoefend met vuurwerk geluiden op tv en dat tijdens het eten geven zodat de honden die knallen aan iets anders linken dan er bang voor te zijn.”

Tekst gaat verder onder de foto:

Isa en Ollie, foto: Laura Olijve

Oud en Nieuw zal voor menig huisdier een kwelling en bron van stress blijven. Niet iedereen kan immers bij een pension terecht of op vakantie gaan. Gelukkig zijn er ook dieren die niet zo veel last hebben van stress zoals de hond van Danielle: “Hij is zelfs al eens mee gaan kijken buiten en was niet onder de indruk, maar tegenwoordig kijken we samen van achter het raam. Dat is toch veiliger. Je weet maar nooit.”

Het baasje van Labrador Chobo gaat dit jaar naar het Franse platteland om het vuurwerk uit de weg te gaan. “Hier wordt nauwelijks vuurwerk afgestoken. In Frankrijk bewaren ze het vuurwerk voor Quatorze Juillet, de nationale feestdag”, laat hij lachend weten.

VML nieuws

Dit bericht delen:
Scroll naar boven