“Er is veel aan de hand, maar ik zeg er niets over”, zegt een bewoonster van de Roermondse Celebesstraat. Ze reageert daarmee net als andere buurtbewoners afstandelijk op de vraag waarom deze week een camera is geplaatst in de straat, in de volkswijk De Kemp. Niemand lijkt betrokken te willen raken in de zaak, waarbij vorige week een auto in brand werd gestoken en de dag erna opnieuw een poging tot brandstichting werd gedaan.
De Kemp is een klassieke volkswijk. Begin jaren vijftig werden de kleine arbeidershuisjes gebouwd. Afgelopen jaren is veel geïnvesteerd om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Maar het is deels nog steeds zo’n wijk die iedereen wel herkent. Bewoners zitten op mooie zomerdagen voor hun huis te keuvelen met elkaar en er is veel onderlinge solidariteit. Mensen kennen elkaar en komen bij elkaar over de vloer. Sommige families wonen er al tientallen jaren. Maar als er conflicten ontstaan, spelen die zich dan ook vaker in de openbare ruimte af.
De roetsporen zijn nog zichtbaar op de oprit bij het huis waar de auto in vlammen opging. Veel wijst op een volledig uit de hand gelopen conflict tussen buurtbewoners. Verder is het in de wijk moeizaam om te achterhalen wat zich afspeelt. De angst om in het conflict verzeild te raken is blijkbaar groot. Maar dat er aan de autobrand meer vooraf is gegaan, is wel zeker. Alleen dat gegeven is te weinig om tot cameratoezicht over te gaan.
Burgemeester persoonlijk op zaak
Burgemeester Hoogtanders zegt zich persoonlijk met de zaak bezig te houden. “Maar ik kan er uit privacy-overwegingen niet op ingaan wat de inhoud is van de zaak en wat er moet gebeuren of zou moeten gebeuren.”
Hoogtanders heeft de beslissing om een camera te plaatsen gebaseerd op onder andere een politierapport. Daarin staat onder meer ‘dat door de gebeurtenissen de omwonenden en de omgeving zijn blootgesteld aan grote risico’s ten aanzien van hun veiligheid en dat de kans op nog een incident op voorhand niet is uit te sluiten en dat dit gevaar nog altijd reëel en aanwezig is en dat er nog geen concreet zicht is op een oplossing van het geschil’.
Alles bij elkaar genoeg reden om de situatie nu 24/7 in de gaten te houden. “Ik wil de rust terugkrijgen en de buurt ook die rust gunnen”, zegt Hoogtanders, ook met het oog op de aanstaande feestdagen.
De camera zal maximaal vijf weken blijven staan.