Kerstmis gaat niet door?
Mij hebben deze woorden zeer verbaasd. Waarom zou Kerstmis niet door gaan als er strengere coronamaatregelen zijn? We kunnen het niet vieren zoals anders – evenmin als de jaarwisseling. Maar daarom wordt het nog wel 2021! Met Kerstmis gaat het om de geboorte van Jezus, ook tijdens een pandemie.
Misschien staan we dit jaar wel dichter bij de kerstboodschap doordat we als vanzelf meer doordringen tot de kern. Kijken we naar de oorsprong. Voor Jozef en Maria liep het zeker allemaal anders dan ze hadden gehoopt: vlak vóór de geboorte nog zo’n reis van 130 km naar Bethlehem; en dan geen fatsoenlijke plaats, maar een stal in een grot. Na de geboorte: geen familiebezoek, maar vreemden die kwamen – herders en de wijzen – en dan ook nog de vlucht naar Egypte met het onzekere jarenlange verblijf daar.
Paus Franciscus vraagt zich af hoe we nu op een gelovige wijze kunnen omgaan met de coronapandemie. En hij kijkt daarbij naar St.-Jozef, voor wie de toekomst heel onzeker was en toch ging hij daar daadkrachtig in een groot vertrouwen mee om. Die combinatie: gepaste maatregelen nemen en tegelijk blijven geloven. Onze verantwoordelijkheid nemen in moeilijke situaties! Zo’n realistische blik op de werkelijkheid hoort bij ons christelijk geloof en ook bij onze kijk op Kerstmis. Jozefs omgang daarmee geeft ons moed om met de beperkingen rondom covid19 om te gaan.
We kunnen zeggen: God maakt gebruik van het geloof en de moed van Jozef. Aan het begin: Jozef beschermt de goede naam van Maria wanneer hij ontdekt dat zij een kind verwacht; en later: “Meteen stond Jozef op. Midden in de nacht vertrok hij met Maria en het Kind naar Egypte” (Mat. 2, 14). Jozef vertrouwt op God, maar handelt daarbij ook zelf actief. En jaren later, terug in Nazareth, heeft Jezus van hem – door zijn voorbeeld – geleerd hoe God Vader is. Zou Jezus niet door de houding van St.-Jozef geïnspireerd zijn toen Hij de parabel van de verloren zoon vertelde? (vgl. Lc 15, 11-32), vraagt paus Franciscus zich af.
Jozef stond niet op de voorgrond, maar speelde in de schaduw wel een beslissende rol, zowel in het kerstverhaal, als daarvóór en daarna! En parallel aan de verantwoorde manier waarop Jozef als vader in onzekere omstandigheden zorg droeg voor Jezus, heeft de huidige pandemie het grote belang duidelijk gemaakt van mensen die “elke dag opnieuw veel geduld en grote hoop tonen en proberen geen paniek te zaaien, maar een groot gevoel voor verantwoordelijkheid hebben.” En de paus noemt velen: “ouders, grootouders, leerkrachten, artsen, verpleegkundigen, supermarktmedewerkers, schoonmakers, verzorgers, … en vele, vele anderen.”
Kerstmis gaat door; de geboorte van Jezus is te belangrijk om niet te vieren. Zalig kerstfeest.
Paus Francisucus heeft 8 dec jl. 2021 uitgeroepen tot het jaar van St.-Jozef (tot 8 dec 2021). St.-Jozef is in de coronaepidemie voor ons een rolmodel door zijn creatieve moed, bescheidenheid, gehoorzaamheid, tederheid en verantwoordelijkheid..
Pastoor-deken Wim Miltenburg fso