Maasgouw is een gemeente die in 2007 is ontstaan uit een fusie van de gemeenten Heel, Maasbracht en Thorn. Om tot deze eenwording te komen zijn er destijds tal van motieven geweest.
Voor mij gelden er steeds twee. De een is dat de aanpak van het watertoerisme en bedrijvigheid aan het water gecoördineerd kan plaatsvinden. De resultaten ziet u als u een rondje fietst. De andere is de gecoördineerde aanpak van het hoogwater van de Maas. We zijn als gemeente elk jaar voorbereid en geoefend om te handelen als er hoogwater komt. Meestal in de winter, zoals afgelopen januari. Nu ook in de zomer. We hebben een minutieus draaiboek. In een filmpje is dit in mei nog aan de raadsleden getoond. Dit was geruststellend voor mij en ook de raad.
Met een gerust hart bestudeerde ik de eerste getallen van verwacht waterpeil van Rijkswaterstaat, nu twee weken geleden. Maar al snel gingen we routinematig in de stand van verdere voorzorgsmaatregelen. Op woensdag en donderdag werden de verwachte waterniveaus alsmaar verontrustender. Maar ondanks deze cijfers bleven de professionals de rust zelve. De gebundelde ervaring uit Thorn, Heel en Maasbracht geeft grote deskundigheid en inzicht.
We behoren niet tot de grootste gemeenten in Limburg. Dit heeft als voordeel dat de lijnen binnen onze organisatie kort zijn. Allerlei disciplines kunnen snel afstemmen, schakelen, inspringen en bijsturen. Dit is heel mooi om te zien. En het is heel mooi om te merken dat onze inwoners dit ook zien en daarop positief reageren. Ook bedrijven en verenigingen zien dit en maken complimenten over onze daadkracht en dienstbaarheid in deze watercrisis.
Wij kennen allemaal de grappen die over gemeenten en hun bestuurders gemaakt worden. Ze zijn vaak vol humor. Maar ik zie het hele jaar door dat er binnen en buiten consciëntieus gewerkt wordt.
Nu werden er geen grappen gemaakt maar kregen onze medewerkers terechte complimenten. Daar ben ik trots op.
Graag geef ik de complimenten terug aan al die bedrijven en inwoners die in deze crisissituatie zo manhaftig geacteerd hebben en niet bij de pakken neerzitten nu de schade nog lang niet weggewerkt is.