(In)formeel
De gezinnen werden ontvangen op de kamer van de burgemeester. Onder het genot van een kopje koffie of thee en wat fris voor de kinderen sprak burgemeester Strous met ze over allerlei dingen, zoals werk, school en hun welbevinden. Het formele deel begint wanneer burgemeester Strous zijn ambtsketen omhangt. Vervolgens wordt de verklaring van verbondenheid afgelegd. De kandidaat belooft of zweert hiermee de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren. En de plichten te vervullen. Vervolgens kregen ze van de burgemeester het Koninklijk besluit overhandigd.
“Het is steeds weer speciaal om deze naturalisatiebijeenkomsten te houden. Ik moet altijd denken: hoe zou ik me voelen als ik in een ander land definitief mijn leven moet opbouwen? Het is zeker voor deze mensen een ontzettend betekenisvol moment dat ze zich vanaf nu officieel Nederlander mogen noemen. Daar besteed ik graag op gepaste wijze aandacht aan”, aldus burgemeester Strous.
Naturalisatieceremonie
Een naturalisatieceremonie is een ceremonie voor mensen die Nederlander worden. Mensen vanaf 16 jaar die Nederlander willen worden, zijn verplicht aan de ceremonie deel te nemen. Het is een feestelijke bijeenkomst over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit. De naturalisatieceremonie is jaarlijks op 15 december tijdens de nationale naturalisatiedag. De gemeente organiseert de naturalisatieceremonie. Naast de ceremonie op de nationale naturalisatiedag mogen gemeenten ook extra ceremoniedagen organiseren.