Brand nationaal park De Meinweg opnieuw opgelaaid

Brandweerteams uit de hele regio zijn opgeroepen. Tot nu toe is al zo’n 170 hectare bos en heide verwoest. Dat zijn ruim 340 voetbalvelden. Ook de Duitse en Belgische brandweer helpt bij het bestrijden van het vuur. De Veiligheidsregio heeft opnieuw GRIP 3 afgekondigd. Het team Bevolkingszorg is opgeroepen en gaat aan de slag in het gemeentehuis van Roerdalen.

Er zijn drie locaties ontruimd: Manege Venhof, Recreatiepark Elfenmeer en woonwijk Reewoude. Betrokkenen van Venhof en Elfenmeer worden opgevangen bij Boshotel Vlodrop. Voor bewoners van Reewoude geldt: zorg voor opvang bij familie, vrienden of kennissen. Mocht dit niet lukken, neem dan contact op met de gemeente Roerdalen via telefoonnummer 0475-538 888. De Keulsebaan is afgesloten ter hoogte van de Klifsbergweg Vlodrop tot en met Stationsweg Herkenbosch in beide richtingen.

De brand in Nationaal Park De Meinweg zorgt nog steeds voor rookontwikkeling. Meetploegen van de brandweer verrichten op diverse plaatsen in Herkenbosch en omgeving metingen. Dat doen ze zowel buiten als in woningen. Er zijn nergens verhoogde waardes gemeten die direct gevaar opleveren voor de volksgezondheid. In Nationaal Park De Meinweg wordt een brandgang aangelegd om verspreiding van de brand tegen te gaan/te beperken. De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft in overleg met defensie groot materieel ingezet. Een Kodiak-geniedoorbraaktank van het 41 Pantsergeniebataljon uit Oirschot maakt een brede brandgang ten noordoosten van camping Elfenmeer. De brandweer van Barneveld gaat de collega’s in Limburg helpen bij het bestrijden van de brand in de Nationaal Park De Meinweg. Zij zijn onderweg met een bosbrandbestrijdingsvoertuig.

Rond 14.50 uur werd opnieuw een NL-alert verstuurd in de omgeving. “Ziet of ruikt u nog rook rondom uw woning of bedrijfspand? Houd ramen en deuren gesloten en schakel ventilatiesystemen uit. Blijf daarbij zoveel als mogelijk binnen. Heeft u rook in uw woning of bedrijfspand? Ventileer het pand eerst”, adviseert Veiligheidsregio Limburg-Noord. De Veiligheidsregio verzoekt dringend om weg te blijven van de brandlocatie en de hulpdiensten haar werk te laten doen. De politie treedt hard op tegen mensen die toch een kijkje komen nemen.

Dinsdag rond 13.00 uur meldde de brandweer nog dat de brand onder controle was. Er werd op dat moment gestart met nablussen. Totdat het vuur zich even voor twee uur opnieuw flink uitbreidde. Dat is niet voor het eerst. Ook maandagavond leek de brand even onder controle, totdat de brand weer flink oplaaide. In de nacht van maandag op dinsdag werden daarom recreatiepark Elfenmeer en manege Venhof uit voorzorg ontruimd. De 27 bewoners hebben de nacht doorgebracht in het Boshotel in Vlodrop. In de ochtend konden deze mensen weer terugkeren. Brandweerlieden zijn de hele nacht doorgegaan met blussen.

De grote natuurbrand in De Meinweg ontstond maandag rond 13.00 uur ten zuiden van het Meinwegplateau, vlakbij de Duitse grens. Het vuur verspreidde zich razendsnel. Door de harde wind en de droogte van de afgelopen tijd was het vuur moeilijk te bestrijden. Door de hulpdiensten werd al snel opgeschaald naar GRIP 2 en er werd een NL-Alert verspreid om uit de rook te blijven.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven