‘Boeren moeten geen Waterschappers bedreigen maar protesteren bij de politiek’

Boeren moeten hun frustraties niet botvieren op medewerkers van Waterschap Limburg, zo reageert de Limburgse tak van de FDF op de recente bedreigingen uit de agrarische hoek. “Het Waterschap voert een politieke opdracht uit”, zegt Walter Joosten. Boeren moeten hun pijlen daarom richten op de politiek. Zijn hoop voor Nederland is gevestigd op een nieuw kabinet, de Europese politiek wordt bewerkt met boerenprotesten. Vanuit Limburg gaan honderden boeren naar Brussel.

Alles wijst erop dat de vier bedreigingen aan het adres van Waterschap Limburg uit de agrarische hoek kwamen. “Het is te nat of het is te droog”, zegt bestuurslid Crit Wolfhagen die telefonisch bedreigd tegen L1. De Limburger schrijft dat de bestuurder telefonisch te horen kreeg welke waterkerende maatregelen de beller van hem verlangde. Op een weigering de eisen in te willigen volgden allerlei bedreigingen.

Behalve Wolfhagen werden nog drie medewerkers bedreigd. Drie van de vier incidenten vonden plaats in Midden-Limburg. Zo werd in Hunsel een toezichthouder klemgereden waarna zijn telefoon werd afgenomen.

De LLTB is uiterst voorzichtig in de communicatie. Ze kunnen niet bevestigen of ontkennen dat het om boeren gaat. “Wij zijn hierin geen partij”, zegt de woordvoerder die uitsluitend schriftelijk dezelfde reactie geeft die eerder aan L1 werd gegeven: “We zien in de media dat de bedreigingen mogelijk uit agrarische hoek komen. Als dat klopt, betreuren we dat ten zeerste. We begrijpen als Limburgse Land- en Tuinbouwbond de frustratie bij ondernemers, maar keuren dergelijke reacties uiteraard af.” Op de vraag of Waterschap Limburg zijn werk goed doet komt geen antwoord.

Ware ramp
Een stellig antwoord komt wel van de FDF. “Alles verzuipt”, zegt Walter Joosten van FDF Regiobeheer Limburg. “We stevenen op een ware ramp af. In Den Haag wordt altijd gezegd dat we voor de export produceren, maar dit najaar komen consumenten erachter dat er in de winkels niks te krijgen is.”

Door het aanhoudende natte weer is de oogst van het vorig jaar nog niet overal van het land af, vertelt hij. “Er is tussen de buien door wel gezaaid, maar ook die oogst dreigt te mislukken. 40 tot 50 procent van de percelen is nog niet bemest, bewerkt of ingezaaid.”

Het beheer van Waterschap Limburg speelt wel degelijk een rol. “De natuur herstelt zich vanzelf. Dat is altijd zo geweest. Boeren zijn al 700 jaar in Nederland, dus die weten uitstekend hoe ze met natuur moeten omgaan. Maar in Den Haag dachten ze daar de afgelopen twaalf jaar anders over.”

Onder het kabinet Rutte zag hij hoe de grondwaterstanden omhooggingen door de stuwen dicht te zetten. “De afgelopen vier jaar hadden we droge zomers, dus wat doet onze Lieve Heer? Die stuurt wat extra water om de natuur te herstellen.” Het Waterschap reageert hierop onvoldoende, vindt Joosten. “Veel stuwen blijven nog steeds dicht. Er zijn plaatsen waar boeren de stuwen mogen beheren, maar er zijn ook plekken waar het Waterschap het water maar heel summier doorlaat.”

Nieuw kabinet
Dat dit leidt tot frustraties bij boeren, begrijpt hij maar al te best. Maar bedreigingen vindt hij een verkeerd signaal en bovendien aan het verkeerde adres. “Ik ben sowieso tegen bedreigingen en het Waterschap voert alleen maar een opdracht uit.”

Ja, er zitten ook boeren in het waterschap. Maar die hebben binnen het waterschap niet voldoende inspraak, meent Joosten. “Het waterschap krijgt een politieke opdracht uit Den Haag. We weten wat twaalf jaar Rutte teweeg heeft gebracht. We hopen dat het nieuwe kabinet de zaken omdraait en veel wetten gaat verwaarlozen.”

Protesten
Boeren moeten hun frustraties niet botvieren op medewerkers van een uitvoeringorgaan, maar rechtstreeks aan de politiek. Daarom gaan de Europese verkiezingen ook niet ongemerkt voorbij, voorspelt de FDF’er. “De protesten in Brussel op 4 juni worden massaal.”

Er komen 50.000 tot 60.000 boeren uit heel Europa naar Brussel, verwacht hij. “Uit polen komen zestien bussen, er komen trekkers uit Spanje en Frankrijk. Honderden boeren uit Duitsland…” Voorafgaand aan de massale intocht in Brussel verzamelen de protesterende boeren zich op drie plekken in Brabant en één plek in Limburg. En hoeveel boeren uit Limburg doen er mee? “Honderden!”

bron: VML nieuws

Dit bericht delen:
Scroll naar boven