Blik uit het Venster door Jules Zollner (76) afl. 8 “Barrels, stukken en brokken vanuit China”

De klad is plotseling in de Internet verkopen geraakt. Er klopt van alles niet. Natuurlijk zijn er geen officiële tellingen. Die geven de Internet-winkels niet. Wat iedereen zo hoort van iedereen, bij de bakker, de slager, de kruidenier, gaat er veel mis. Het is niet pluis, met China-winkelboer.

Pakjes komen te laat, de verkeerde spullen erin, onjuiste adressering, geen gegevens van de afzender, geen retouradres, geen telefoon om te reclameren, en wat het ergste is: de spullen zijn kapot. Het schijnt, dat ze er mee gooien.  Of zomaar op gaan staan.

Als je de verpakking openmaakt zie je alleen kapotte barrels. Dat is vooral met de pakjes en de bestellingen uit China zo. Er wordt kennelijk mee gesmeten. Het is hopeloos. Je bent nog veel geld kwijt ook. Er is geen enkele controle of reclame retourzending mogelijkheid met China. Het geld is weggegooid.

De mensen, blijkens hun uitlatingen, gaan als een haas terug naar de gewone natuurlijke winkels. Zoals ze die nog kennen. En nog bestaan in dorp en straat in de stad en op het platteland. Daar kan je de zaken bekijken en bespreken met de verkoper. Je hebt de gewone bekende retourmogelijkheden.

De winkels kunnen de teloorgang van de Internet-China-bestellingen heel goed gebruiken. Het gaat slecht met de winkels. Ieder jaar na de vakanties is er wel een dip. Men vreest nu in de winkelstand, dat de dip voortduurt tot in en na de Sinterklaas en Kerst. Sommige winkels komen helemaal niet meer op gang. Corona Covid 19 maait nog steeds keihard om zich heen. Die krijgen we niet eronder. Een tweede lockdown wordt over een paar weken al verwacht.

In Sittard de Steenweg, in Geleen vanaf het stadhuis, in Roermond op kleine stukken van Hamstraat en Steenweg, in Heerlen op grote stukken van het centrum, staan de winkels leeg. Afschrikwekkende voorbeelden zijn straten en wijken in Duisburg, Dortmund, Alsdorf en in Wallonië: in Verviers. Etalages zijn daar met houten platen dichtgetimmerd. De stilstand en achteruitgang in de winkelstraten van Heerlen en de oude Mijnstreek is nog lang niet ten einde. Roermond wordt nog draaiende gehouden door de Outlet en het vernieuwde Neerstraat- en Marktkwartier.

Toch is het publiek door de rammelende Internetbedrijven veel sneller en massaler aangewezen op de winkelier in eigen buurt en stad.  De eigen winkeliers kunnen nog net het hoofd boven water houden. De assortimenten zijn drastisch ingeperkt. Maar de kwaliteiten van de koopwaar en de onderhandelings- en adviesmogelijkheden in de eigen winkels zijn onveranderd goed gebleven.

Toch is er een duidelijke vooruitgang in het winkelcentrum aanbod van Midden Limburg. Het Weerter Langstraat kwartier is een mooie aanwinst geworden van modern modieus en economisch winstgevend winkelen voor het publiek.

Het is een centrum geworden om door een ringetje te halen. Er is precies en juist voldoende van alles. In moderne goed geoutilleerde en mooi in- en aangeklede winkelvestigingen. De Langstraat heeft niet te veel maar ook zeker niet te weinig. Het is er puik winkelen en bijzonder goed toeven op de terrassen van de horecabedrijven. De Langstraat maakt na de ingrijpende revival en restyling van de laatste maanden en jaren een geheel eigen nieuwe karakteristieke, en erg aantrekkelijke indruk. Bezoekers en bewoners zijn er volledig comfortabel thuis.

Het centrum is een schot in de roos van het Weerter gemeentebestuur. Dat blijft voor de inwoners en voor het winkelend publiek met grote stabiliteit onderlinge sterke samenhang en goeie koopkrachtige potentie een geduchte concurrent vormen.

De winkelverkopers in Roermond en vooral in Heerlen zijn wat minder vriendelijk en stug. Die van Weert lachen altijd. Doen hun best en geven je ’n hartelijke keiharde Noordlimburgse klap op de schouder na de aankoop.

Midden- en Noord Limburg gaan met de nieuwe moderne frisse aanpak van Weert een goeie toekomst tegemoet. Ondanks de zorgen die er zijn op allerlei landelijke economische financiële en volksgezondheidskundige gebieden. De Corona blijft gelukkig ver onder de maat in Weert.

Er zijn dan wel geen Weerter Vlaaitjes meer en ook geen Wertha Bier, maar er is nog altijd een periodieke Weert de Gekste. Weert heeft de bakens snel en goed, vooral tijdig en met veel enthousiast aanstekelijke levenslust, verzet alleen maar in de goeie richting.

“Nonjóúw zek!,” zoals ze daar in Weert op alles zeggen. Het is daar stevig aanpakken. Het is goed lachen en leven in Weert en omstreken. “Môjae sgóór hèbbe!!!”

Proficiat.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven