Op basis van Bibob kan diepgaand onderzoek worden ingesteld naar de achtergrond van aanvragers of betrokkenen. Op basis van de resultaten wordt de afweging gemaakt om bijvoorbeeld een vergunning te verstrekken, een subsidie te verlenen, een opdracht te verstrekken of een vastgoedtransactie aan te gaan. Ook kan de gemeente laten onderzoeken of gelden uit legale bronnen afkomstig zijn. In 2022 heeft de gemeente Leudal 18 keer gebruik gemaakt van de wet Bibob.
Verbrede inzet
Het nieuwe beleid is van toepassing op onder andere gemeentelijk vastgoed en gemeentelijke aanbestedingen. Ook geldt een standaard Bibob-toets voor aanvragen van een omgevingsvergunning bouw bij de bouwsom hoger dan € 750.000,- en omgevingsvergunning milieu. Ook zijn in het beleid risico categorieën van branches aangegeven waarbij altijd een Bibob-toets moet plaatsvinden.
Ondermijning
Burgemeester Schmalschläger: ‘In het kader van de aanpak van ondermijnende criminaliteit hebben wij ons bibobbeleid verruimd. Hiermee willen wij voorkomen dat wij ondermijnende criminaliteit onbedoeld faciliteren.’
Bron: Gemeente Leudal