Leudal, Maasgouw en Roermond beginnen weer met de jaarlijkse bestrijding van de eikenprocessierups. De piepkleine haartjes die de rupsen laten vallen, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen. Ze veroorzaken onder meer huiduitslag, rode ogen, jeuk, of zelfs kortademigheid en griepverschijnselen.
Leudal bespuit de bomen waar rupseneitjes zijn gelegd met een biologisch bestrijdingsmiddel. Andere dieren, zoals vlinders, hebben daar geen last van. Het spuitkanon kan wel lawaaihinder geven, ook ‘s nachts, waarschuwt de gemeente Leudal.
Maasgouw experimenteert ook met andere bestrijdingsmiddelen. Er wordt nog gespoten, maar op drie locaties wordt dat niet gedaan. In plaats daarvan worden de processierupsen weggezogen als er hinder dreigt.
Roermond heeft de bestrijding uitbesteed aan een firma uit Maasbree. Ook die blaast met een spuitkanon een biologisch middel de bomen in. Ook worden vogels of sluipwespen ingezet, die de larven of de rupsen opeten. Om Roermond minder aantrekkelijk te maken als vestigingsplaats voor de rupsen plant de gemeente minder eiken aan, om een gevarieerder bomenbestand te krijgen.
Gemeenten in Midden-Limburg werken sinds 2007 nauw samen bij de bestrijding van de jeukende rupsenhaartjes. De gemeentelijke sproeiwagens zijn doorgaans onderweg van half april tot half mei.