Natuurbegraven en cremeren worden ook in Midden-Limburg steeds populairder. Veel mensen kiezen tegenwoordig bewust voor een milieuvriendelijke en persoonlijke manier van afscheid nemen. Ze willen steeds vaker dat de uitvaart hun leven en waarden weerspiegelt. Ook duurzaamheid speelt een grote rol, zoals het gebruik van biologisch afbreekbare urnen of eco-vriendelijke materialen.
Volgens Igor Peusen van Peusen Uitvaartzorg in Echt zijn er inderdaad kleine verschuivingen op de markt merkbaar: “Er wordt vaker gekozen voor crematies en er vinden ook meer natuurbegrafenissen plaats. Ook worden de uitvaarten wat persoonlijker en in kleinere kring. De tijden waarbij het hele dorp uitliep voor een begrafenis komt bijna niet meer voor.”
Onderhoudsvrij graf
Het kerkbezoek neemt drastisch af zodat er ook minder begraven wordt op het traditionele kerkhof. Kinderen willen liever niet voor de graven van de ouders zorgen. Ze wonen veelal niet in de buurt en de tijden zijn veranderd. Volgens Emiel Paquay van Natuurbegraafplaats Weerterland wordt het natuurbegraven daarom steeds populairder. Ook hij beaamt dat ouders veelal een onderhoudsvrij graf kiezen om de kinderen na hun dood niet te belasten met het grafonderhoud. Dat kan op een natuurbegraafplaats. “Een graf op een natuurbegraafplaats wordt door 80 procent van de mensen bij leven gekocht. Je betaalt eenmalig en dan ben je van alles af”.
Uitvaart wordt intiemer
Mariet Zanders van Fading Uitvaartzorg in Heythuysen bevestigt dat er steeds meer mensen gecremeerd of op natuurbegraafsplaatsen begraven willen worden. Ook zij ziet dat de uitvaarten intiemer worden en in kleinere groepen plaatsvinden. “In Midden-Limburg wordt er vaker voor een crematie gekozen dan in andere delen van het land zoals bijvoorbeeld de noordelijke provincies. Dat heeft vaak met geloof te maken.”
Op dit moment kent Nederland vier vormen van lijkbezorging: begraven, cremeren, het zeemansgraf en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Een nieuwe ontwikkeling is het resomeren. Het lichaam wordt dan in een verwarmde vloeistof opgelost. Zanders: “Vooral jongeren spreekt dit aan. Die staan er heel anders in.” Resomeren is nu nog verboden. Het kabinet moet hierover nog een besluit nemen.
Budgetbegrafenissen nemen toe
Indien een uitvaart niet bekostigd kan worden door de nabestaanden, dan springt de gemeente weleens bij. Ook Zanders heeft hiermee te maken. “We kijken altijd wat we wel kunnen doen. Het komt steeds vaker voor. Er kan meestal wel ergens op bespaard worden. Je kunt mensen in nood niet in de steek laten.”
Een crematie is meestal goedkoper dan een begrafenis. Dat is ook een van de redenen waarom tweederde van de mensen kiest voor een crematie. Duurzaamheid is ook iets waarmee steeds meer rekening wordt gehouden. Dat is ook de ervaring van Paquay van Weerterland. “We werken uitsluitend eco vriendelijk”. Niet alleen het budget maar ook de geloofsovertuiging telt mee. Christenen kiezen vaker voor begraven want “begraven symboliseert voor veel gelovigen de hoop op de opstanding van het lichaam.”
Voor elk wat wils.
VML nieuws