ML5 werkt samen met meerdere top fotografen. Een van deze fotografen is Arend Masius. In de de rubriek “Arend Masius kiekt” heeft u al regelmatig een of meer van zijn prachtige foto’s kunnen zien op de website en de facebook pagina van ML5 die hij maakt over de stad Roermond.
Guus Rüsing historicus en Roermond kenner bij uitstek voorziet de foto’s steevast van geweldige historische uitleg. Zo ontstaat er langzamerhand een schat aan historische informatie en beeldmateriaal over de stad Roermond.
Eigenlijk zien we hier drie onderdelen van wat nu als één geheel beschouwd wordt. Van links naar rechts de Kapel in ‘t Zand zelf, de Processiegang en het klooster van de paters Redemptoristen. Eigenlijk moet ik zeggen het voormalige klooster want de enige pater is nog rector Karel Weerkamp (CssR).
In 1418 gaf het stadsbestuur van Roermond (sic!) opdracht tot het bouwen van een eenvoudige buurtkapel ten dienste van de bewoners van “aen den Zande”. Deze kende in de loop van de geschiedenis verschillende vormen.
De redemptoristen vestigden zich aan de Kapel in ‘t Zand en in 1863 ontwierp de architect Carl Weber het nieuwe klooster. Er moest ruimte blijven voor processies rondom de kapel en de put waarin het Mariabeeldje zou zijn gevonden moest toegankelijk blijven. In feite hebben we het hier over een overdekte openbare weg die, conform afspraken, tussen zonsopgang en -ondergang open moet zijn. Zo werd besloten tot de aanleg van de processiegang. Op 15 maart 1864 legde de toenmalige bisschop Paredis de eerste steen.
Op 30 april 1896 werd de nieuwe kerk, die over de bestaande kapel was heen gebouwd om zolang mogelijk diensten te kunnen laten doorgaan, ingewijd. Deze kerk is, behalve de toren, de kerk zoals we die nu kennen. Deze is ontworpen door architect Johannes Kayser.
De huidige dakruiter is een ontwerp van Casper Fransen. Dit ter vervanging van de erg hoge en ranke toren van Kayser. Deze was tijdens een zware storm in 1921 afgebroken.
Tekst: Guus Rüsing