Op woensdag 1 oktober jongstleden was het precies 800 jaar geleden dat de Aartsbisschop van Keulen, Engelbert van Berg (1195 – 1225) het oudste gedeelte van de Munsterkerk inzegende als onderdeel van de nieuw gestichte Munsterabdij.
De formele stichters van deze abdij zijn Graaf Gerard van Gelder en zijn echtgenote Margaretha van Brabant. De moeder van de graaf, de weduwe von Beiern-Wittelsbach, had echter ook een grote invlied op de stichting van het klooster. Zij had, net als haar overleden echtgenoot Otto I, graaf van Gelder, en haar volle neef Engelbert van Berg, een voorkeur voor de orde van de Cistenciënzers. Deze orde was in die tijd “in de mode” en groeide snel na haar stichting door Robert van Molesme in 1098. Naar de plaatsnaam van het nieuwe klooster Citeaux in Bourgondië, in het Latijn Cistercium, worden de leden Cisterciënzers genoemd. De heilige Bernardus van Clairvaux (1090 – 1153) is een van de belangrijkste figuren uit de tijd van de oprichting. Vandaar de verering van Bernardus in de Munsterkerk.
Overigens is Engelbert van Berg een zeer interessante historische figuur als clericus en staatsman. Hij was tegelijkertijd Graaf van Berg als Engelbert II en Aartsbisschop en Keurvorst van Keulen als Engelbert I. Hij werd de voogd van de minderjarige zoon van de de Duitse Keizer Frederik II die na een valkenjacht aan dysenterie was overleden. Hij mocht zijn pupil, Hendrik, in 1222 kronen in Aken, als voogd was hij de machtigste man in het Duitse Rijk. Hij werd vermoord bij een overval op een terugreis van Soest naar Keulen op 7 november 1225. Engelbert wordt, zeker in het Aartsbisdom Keulen, als Heilige vereert. Zijn feestdag is 7 november. Relikwieën zijn te vinden in diverse Duitse kerken en zelfs in Wenen.
Tekst: Guus Rüsing..