Actieclub fel tegen komst mega-afvalverwerker: ‘Grootste afvalhoop van Nederland voor de deur van Roermond’

Stichting Duurzaam Zevenellen gaat zich tot het uiterste verzetten tegen de plannen van energieconcern RWE om afvalverwerkingsbedrijf FUREC te bouwen op industrieterrein Zevenellen bij Buggenum. In dit gebouw moet jaarlijks zo’n 800.000 ton afval worden verwerkt tot nieuwe energierijke grondstof. Het project kost naar schatting 1 miljard euro.

RWE zegt dat omwonenden niks gaan merken van de nieuwe megafabriek. “Een sprookjesverhaal”, zegt bestuurslid Ger Brouns van de stichting. RWE laat onder andere weten dat in de fabriek wordt gewerkt met onderdruk, waardoor er geen stinkende lucht de fabriek uit kan. “Een kletskoekverhaal dat heel erg goed werkt op papier. Ze komen de hele dag binnengereden met vrachtwagens. Laat ergens een deur open en de druk is al weg.”

De stichting is bang voor stank, lawaai, stikstof, fijnstof, verontreiniging van de Maas en drinkwater, verkeersoverlast en gezondheidsproblemen. Brouns noemt ook de plannen voor de fabriek VTTI, waar jaarlijks 400.000 ton mest 250.000 groenafval worden verwerkt. Die fabriek komt op hetzelfde industrieterrein. “Dan heb je daar de grootste afvalverwerker en mestfabriek zitten. De grootste afvalhoop van Nederland komt gewoon voor de deur van Roermond.”

De stichting heeft een advocaat in de arm genomen en een juridisch proces opgestart, waarbij ze zoveel mogelijk omwonenden zienswijzen willen laten indienen op de vergunningsaanvraag die nu bij de provincie ligt. Voor 26 juli moeten de zienswijzen zijn ingediend bij de provincie. Woensdagavond wordt een bijeenkomst voor omwonenden gehouden in gemeenschapshuis De Roffert in Buggenum.

Begin volgend jaar worden knopen doorgehakt of alles haalbaar is. FUREC zou vanaf 2028 operationeel moeten zijn.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven