15e Warmetruiendag op 5 februari a.s. : vrolijke energiebesparing in coronatijden

Heel Nederland is uitgenodigd voor de vijftiende landelijke Warmetruiendag op 5 februari 2021. Het grootste en vrolijkste energiebesparingsfeest wordt sinds 2007 georganiseerd door Klimaatverbond Nederland. De teller is op nul gezet: vanaf vandaag kunnen mensen zich aanmelden met individuele en gezamenlijke warmetruienacties.

Warmetruiendag is hét moment om  energiebesparing te vieren, behaaglijk verpakt in honderdduizenden mooie, lelijke, pluizige, comfortabele, gekochte of zelfgebreide lievelingstruien. Het aantal deelnemers stijgt jaarlijks: in 2020 deden 291.000 mensen mee. Een onbekend aantal mensen haakt jaarlijks vrolijk aan zonder zich te registreren.

Energiebesparingsfeest
Warmetruiendag moedigt alle Nederlanders aan om op een speciale datum allemaal een extra warme lievelingstrui aan te trekken en de verwarming lager te zetten. Overal waar de thermostaat omlaag gaat, wordt per graadje lager zo’n zes procent energie en uitstoot bespaard. Als heel Nederland op Warmetruiendag één graad lager stookt, bespaart dat zo’n 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO₂.

Het stookseizoen is begonnen: iedere dag kan een Warmetruiendag worden. Als Nederland deze winter elke dag een graadje minder zou stoken, dan zouden we gezamenlijk 1 Megaton minder CO2 uitstoten. Dat zou al goed zijn voor 30 procent van de geplande doelstelling in het klimaatakkoord voor alle gebouwen.

Warmetruiendag in coronatijden
Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus zal komende winter veel energie verloren gaan. Kantoren van overheden en bedrijven en onderwijsinstellingen worden verwarmd terwijl er maar een handvol mensen mag werken. Daar waar wel volop wordt doorgewerkt of doorgeleerd, moeten de ramen ook op ijskoude dagen open, omdat gangbare ventilatiesystemen niet voldoen aan corona-eisen. Cafés, hotels en restaurants krijgen de gelegenheid om hun terrassen deze winter open te houden en uit te breiden. Gangbare terrasverwarmers zijn ware energieslurpers. Het zijn allemaal zeer begrijpelijke maatregelen, maar het Nederlandse klimaatbeleid loopt door coronamaatregelen achterstanden op.

“Energiebesparing blijft prioriteit, omdat het gezinnen en instellingen de meeste zekerheid over hun uitgaven geeft. De meest duurzame klimaatoplossing is de energie die we niet meer hoeven op te wekken. In elk klimaatscenario voor Nederland speelt energiebesparing daarom een belangrijke rol”, zegt directeur Petra Lettink van Klimaatverbond Nederland. “Het vrolijke symbool van energiebesparing, de warme trui, zal steeds belangrijker worden!”

Aanmelden voor Warmetruiendag
Draag bij aan een duurzame wereld en doe thuis, op school of op je werk mee aan Warmetruiendag 2021. Laat de teller oplopen via de website van de Warmetruiendag

Ook andere individuele en gezamenlijke energiebesparingsacties zijn welkom: iedere actie telt mee als er maar energie wordt bespaard. Initiatiefnemer Klimaatverbond Nederland is een samenwerking van 175 gemeenten, provincies en waterschappen voor ambitieus klimaatbeleid. Meer informatie is te vinden via de wensite Klimaatverbond Nederland

Dit bericht delen:
Scroll naar boven