ML5 werkt samen met meerdere top fotografen. Een van deze fotografen is Arend Masius. In de de rubriek “Arend Masius kiekt” heeft u al regelmatig een of meer van zijn prachtige foto’s kunnen zien op de website en de facebook pagina van ML5 die hij maakt over de stad Roermond.
Guus Rüsing historicus en Roermond kenner bij uitstek voorziet de foto’s steevast van geweldige historische uitleg. Zo ontstaat er langzamerhand een schat aan historische informatie en beeldmateriaal over de stad Roermond
Vandaag kiekt Arend Masius: “het stadhuis en de Markt in Roermond”.
Foto: Arend Masius
Zo ongeveer gelegen tussen Buitenop met de voogdij, de “hoefstede” van de Graaf van Gelder aan de Swalmerstraat en het terrein van de Munsterabdij ontstond een nederzetting van handeldrijvende ondernemers. De Markt is dé plaats waar die handel gedreven werd. Het recht om wekelijks een gewone en een grote jaarlijkse markt te houden heeft ongetwijfeld deel uitgemaakt van de stedelijke rechten die aan Roermond zijn verleend. Ook was Roermond stapelstad, waar het stapelrecht werd uitgeoefend. Dat hielt in dat alle goederen, die per schip over de Maas langs de stad vervoerd werden, eerst in de stad zelf te koop moesten worden aangeboden. Natuurlijk hoefde de schepen daarvoor niet helemaal leeg te worden gemaakt. Het was voldoende om een proeve op de Markt te tonen. Bijvoorbeeld één zak kolen of één houten plank. In 1523 verloor Roermond dit economisch belangrijke stapelrecht aan Venlo.
De Markt met Stadhuis is ook verder ook van oudsher het centrum van het burgerlijk gezag. Vanuit het stadhuis werd de stad bestuurd, recht gesproken, bescherming geboden en natuurlijk … belasting geheven. De “Donderdagse Protocollen” vanaf 1596 geven een goed inzicht in het reilen en zeilen van de Magistraat, het stadsbestuur. Een leuk historisch gegeven is dat de Gemeenteraad van Roermond ook nu nog, regulier, op donderdag vergadert.
Tekst: Guus Rüsing.