Arend Masius kiekt, Guus Rüsing pent: Sint Laurentiuskerk Maasniel.

ML5 werkt samen met meerdere top fotografen. Een van deze fotografen is Arend Masius. In de de rubriek “Arend Masius kiekt” heeft u al regelmatig een of meer van zijn prachtige foto’s kunnen zien op de website en de facebook pagina van ML5 die hij maakt over de stad Roermond.

Guus Rüsing historicus en Roermond kenner bij uitstek voorziet de foto’s steevast van geweldige historische uitleg. Zo ontstaat er langzamerhand een schat aan historische informatie en beeldmateriaal over de stad Roermond

Vandaag kiekt Arend Masius:

Al in het jaar 943 wordt Maasniel genoemd in een oorkonde van bisschop Balderik. In 1298 wordt voor het eerst de parochie genoemd als ene Theodoricus als pastoor wordt aangesteld. Laurentius is als martelaar “automatisch” heilig geworden. Hij stierf de marteldood, vermoedelijk in het jaar 258, in Rome. Zijn feestdag is 10 augustus. Het gebruik van de naam van zo’n vroege heilige geeft aan dat we hier met een oude parochie te maken hebben. De restanten van een zaalkerkje uit de dertiende eeuw zijn teruggevonden in 1949 bij opgravingen na de verwoesting in de oorlog. Het priesterkoor van de kerk van Maasniel werd door artilleriebeschietingen door de Britten vanaf de overkant van de Maas in januari 1945 zwaar beschadigd. Vervolgens bliezen de Duitsers, letterlijk op het laatste moment, op 28 februari 1945 de toren op die in het middenschip viel: De kerk was totaal verwoest en moest gesloopt worden. Op 1 maart werd Maasniel bevrijd.

Het duurde vrij lang voordat de parochie tot nieuwbouw overging. In 1947 maakte architect Jos Franssen een ontwerp dat pas in 1949 werd goedgekeurd. De kerk werd in 1951 ingewijd. De toren werd, door geldgebrek, pas in 1955 voltooid.

De kerk raakte zwaar beschadigd bij de aardbeving van 1992. De toren bleef staan maar gewelven van de zesde travee stortten in. In 1994 was de restauratie voltooid.

Gezien vanuit de pastoor Ramakersstraat is de bakstenen kerk, met zijn verschillende daken, gedekt met leien en zijn toren een robuust baken in het Maasnielse.

Eén van de parochies waar Wilson Varela tot voor kort pastoor was.  Amigo Wilson, het ga je goed als deken van Horst.

 

Dit bericht delen:
Scroll naar boven