Scholieren in Leudal ervaren minste stress van Limburg

Dat Limburg minder stressvol is dan de rest van Nederland ervaren ook de leerlingen van middelbare scholen. Ook voor hen geld dat het platteland rustiger is dan de stad. Zo heeft 41,5% van de leerlingen in Leudal vaak stress vanwege één of meer factoren. Dit lijkt misschien veel, maar is het laagst van heel Limburg.

Het RIVM en de GGD vroegen voorafgaand aan de start van het nieuwe schooljaar in een enquête of scholieren in heel Nederland vaak stress ervaren. Hieruit blijkt onder andere dat scholieren in Weert kampen met de meeste stress in Midden-Limburg. 56% ervaart vaak stress door één of meerdere factoren. De gemeentes Echt-Susteren (53%), Roermond (52%) en ook Roerdalen (51%) scoren volgens dat onderzoek hoger dan het landelijk gemiddelde van 50%, maar niet zo hoog als stedelijke gebieden in Nederland en Zuid-Limburg, waar dit kan oplopen tot rond de 60%.

In de enquête is gevraagd naar verschillende stressfactoren. Daarbij is bij sommige onderwerpen een duidelijk verschil tussen stad en platteland waar te nemen. Zo heeft in Leudal 21% van de scholieren vaak stress ‘door alles wat moet’, in Weert ligt het percentage scholieren dat vaak stress krijgt van een volle agenda op 37,5%.

In de stad zijn het vooral persoonlijke problemen die stress opleveren. In Weert (21%) en Roermond (19%) leidt dit vaak tot stress. In Nederweert en Leudal ligt dat percentage met 14,5% het laagst van Midden-Limburg.

Vooral de soorten stress die worden ervaren verschillen erg per gemeente. Zo ervaart in Weert 41% van de scholieren vaak stress door school en huiswerk, terwijl school in Leudal slechts bij 26% van de leerlingen vaak stress veroorzaakt. Ook de mening van anderen is vaak een oorzaak van stress. In Maasgouw ligt dit ‘slechts’ op 18,5%, in Echt-Susteren heeft 26% van deleerlingen daar vaak last van.

Gaat het om stress vanwege de thuissituatie, dan lopen de cijfers minder uiteen. Leudal scoort, samen met Maasgouw, het laagst (10%). In Nederweert geeft 12,5% van de scholieren aan vaak stress te ervaren door de thuissituatie.

Nederweert is in Midden-Limburg een opvallende gemeente, met uitschieters naar boven en beneden. Stress door eigen problemen levert hier de minste problemen op, terwijl stress door de situatie thuis hier het vaakst voorkomt. Daarbij komt dat die gemeente ook het hoogst scoort als het gaat om prestatiedruk. 40% van de scholieren geeft aan hier regelmatig tot vaak last van te hebben. Terwijl dat percentage in de relaxte gemeente Leudal op 31 blijft steken.
VML Nieuws

Dit bericht delen:
Scroll naar boven