Midden-Limburg is Nederlands kampioen gasbesparing

Inwoners van Leudal, Maasgouw en Echt-Susteren hebben de gaskraan flink dichtgedraaid en daarmee een nieuw record gevestigd. Zij bespaarden in een jaar tijd maar liefst 20% op hun gasverbruik. Geen enkele Nederlandse gemeente scoorde hoger.

Volgens de Regionale Klimaatmonitor, een programma van de overheid dat de voortgang van de energietransitie bijhoudt, lopen de inwoners van Midden-Limburg voorop als het gaat om gasbesparing. Behalve deze drie gemeenten in Midden-Limburg bespaarden alleen de Gelderse gemeenten West Maas en Waal en Oost-Gelre eveneens 20%.

In heel Nederland werd gemiddeld 11% gas bespaard, Midden-Limburg steekt daar met een indrukwekkende 19% met kop en schouders bovenuit. Nederweert en Roerdalen liggen precies op dat gemiddelde, in Weert lag de gasbesparing op 18%. Roermond bungelt met een besparing van 16% in Midden-Limburg onderaan, maar komt nog steeds ver boven het landelijk gemiddelde uit.

Dat het energieverbruik in Nederland flink omlaag ging, heeft vooral te maken met de stijgende energieprijzen, vertelt Martien Visser aan het AD. Hij is manager strategie bij de Gasunie en lector energietransitie aan de Hanzehogeschool. “Veel huishoudens hadden in 2022 een vast contract met een lage prijs, en zijn het pas vorig jaar gaan merken, toen ze een nieuw tarief kregen.”

VML Nieuws

Dit bericht delen:
Scroll naar boven