Maasgouw houdt raadsvragen verborgen voor publiek

Wie de website van de gemeente Maasgouw checkt, ziet dat de gemeenteraad slechts één schriftelijke vraag heeft gesteld. Wat blijkt: Raadsvragen worden ingeboekt als ‘diverse raadsvragen’. Na lang aandringen laat de gemeente weten dat dit er maar liefst 187 zijn. De inhoud ervan blijft voor het publiek verborgen.

De huidige gemeenteraad van Maasgouw die op 30 maart 2022 is aangetreden, heeft volgens de officiële en publiekelijk toegankelijke website, slechts één schriftelijke vraag gesteld tot afgelopen 31 mei. Wel kreeg de raad in die tijd twee antwoorden op schriftelijke vragen, dit komt doordat één vraag al vóór het aantreden van de nieuwe raad in 2022 was gesteld.

Waarom dit aantal vragen zo laag is, is bij de griffie niet bekend: “Raadsvragen artikel 38 worden gesteld door de raadsleden”, luidt de reactie. Patrick Knoben, fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij, stelt dat het aantal niet kan kloppen. “Ik heb gisteren nog een gesteld. We stellen regelmatig vragen.” Wel weet hij te vertellen dat schriftelijke vragen meestal niet ingeboekt worden onder artikel 38, maar onder ‘diverse raadsvragen’. Vandaar dat het officiële cijfer zo laag is.

Buiten verplichtingen om
Hiermee geconfronteerd laat de griffie weten dat de gemeenteraad hier destijds zelf voor heeft gekozen. Het instrument schriftelijke vragen (artikel 38) is opgenomen in de gemeentewet en het reglement van orde. De gemeenteraad van Maasgouw heeft er echter voor gekozen om buiten al deze verplichtingen ook informele vragen aan de portefeuillehouder te kunnen stellen. “Dit laatste verstaan we onder de diverse raadsvragen of emailvragen”, aldus de griffie. “Het raadslid kiest zelf welk soort vraag het wil stellen.”

Na lang aandringen laat de gemeente weten dat er door de huidige raad maar liefst 187 diverse raadsvragen zijn gesteld. 64 tussen maart en eind 2022, 63 in heel 2023 en 60 van januari tot juni 2024. Hoeveel vragen er per partij zijn gesteld wil de gemeente echter niet laten weten.

Publiekelijk toegankelijk
Grote verschil tussen de gebruikelijke schriftelijke vragen en de diverse raadsvragen is de openbaarheid. Alle schriftelijke vragen die de gemeenteraad stelt, plus de beantwoording, zijn publiekelijk toegankelijk. Dit geldt niet voor de diverse raadsvragen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dit aan te kaarten bij de gemeenteraad. “We zullen de raadsleden er nogmaals op wijzen dat zij ook formele schriftelijke vragen (art 38 RvO) kunnen stellen.”

Niet urgent
Raadslid Knoben zegt dat het vooral met de belangrijkheid van de vragen te maken heeft. “Zo heb ik laatst een vraag gesteld over de opslag van vuurwerk in woonwijken. Dat vond ik niet urgent, omdat er geen vuurwerk in woonwijken wordt opgeslagen.”

Toch is het niet zo dat er nooit urgente vragen worden gesteld, erkent Knoben. “Ik zal nog eens overleggen met de griffie en me er in verdiepen hoe het precies zit met het verschil tussen diverse raadsvragen en artikel-38-vragen.”

bron:: VML Nieuws

Dit bericht delen:
Scroll naar boven