Langs de N280 komt een mobiliteitshub: een tankstation van de toekomst

Wachten op de N280 is wachten op de toekomst. Eric Peeters weet dat als geen ander. De ondernemer is klaar om zijn nieuwe tankstation in Baexem te betrekken. Maar de reconstructie blijft duren, dus maakt Peeters plannen voor een futuristisch tankstation zonder ouderwetse fossiele brandstoffen.

De start van de reconstructie van de N280 is voorzien voor het eerste kwartaal van 2026, Peeters ziet dat nog niet gebeuren. Zo verloopt het verwerven van de grond die nodig is voor de verbreding van de weg, nog niet voorspoedig. Begin dit jaar was er met de meeste van de ruim zestig grondeigenaren nog geen akkoord over de verkoop.

In april is zijn tankstation in Kelpen-Oler gesaneerd. Met de gemeente is afgesproken dat hij een nieuwe locatie krijgt aan de N280, maar daarvoor moet eerst de reconstructie zijn afgerond. Een principeverzoek ligt bij de gemeente, dat laat op zich wachten. “Schijnbaar is er een tekort aan ambtenaren op de afdeling Ruimtelijke Ordening.”

Waterwingebied
De nieuwe locatie ligt in een waterwingebied, tanks met diesel en benzine zijn daar niet toegestaan. Peeters ziet dit niet als probleem. “Tegen de tijd dat de N280 klaar is, zijn fossiele brandstoffen een heel eind uit de gratie”, verwacht hij.

Al in 2007 voerde Provinciale Staten een verkenning uit, waaruit vervolgens het plan kwam voor een volledig nieuwe inrichting van de N280. “Het kan nu nog wel tien jaar duren”, meent Peeters. “Maar het kan ook zijn dat het over vijf jaar al helemaal klaar is.”

Daarom heeft de ondernemer plannen ontwikkeld voor een tankstation uit het post-fossiele-brandstoffen-tijdperk. Mobiliteitshub N280 gaat het heten. Een plek waar niet alleen elektrisch geladen kan worden, maar waar ook een carwash is, een fietsverhuur en een pakkettenafhaalpunt.

Behalve elektrisch laden, komt er ook de mogelijkheid om waterstof te tanken. “Aanvankelijk is dat alleen vrachtverkeer, maar steeds vaker zullen ook personenauto’s hier gebruik van maken”, verwacht Peeters.

VML Nieuws

Dit bericht delen:
Scroll naar boven