‘Grootste afvalhoop van Europa komt in Leudal’

Miljoenen tonnen afval zullen straks verwerkt worden op bedrijventerrein Zevenellen, vrezen de omwonenden. De stichting Duurzaam Zevenellen voorziet daarmee zelfs de grootste afvalverwerker van Europa in de achtertuin. De provincie kreeg ruim tweehonderd zienswijzen.

Alleen Furec al, een project van electriciteitsmaatschappij RWE, wil zeven tot achthonderdduizend ton afval verwerken op Zevenellen. Stichting Duurzaam Zevenellen verzet zich al sinds het begin tegen de plannen. Afgelopen vrijdag heeft de stichting namens bijna tweehonderd burgers en negen organisaties zienswijzen ingediend bij de provincie.

Lees ook: Stichting in actie tegen komst vuilverwerker op Zevenellen

De stichting acteert namens veertien dorpsraden en milieuorganisaties. Daarnaast zijn er twee partners van Duurzaam Zevenellen die zelfstandig een zienswijze hebben ingediend. Zeven inwoners uit het Haelens Broek en Buggenum hebben topadvocaat Valentijn Wösten in de hand genomen.

Bedorven afval
Als alle toekomstplannen vorm krijgen, dan is RWE met FUREC niet de enige afvalverwerkingsinstallatie op Zevenellen. Met VTTI en BA Green Fuels lopen de hoeveelheden op tot in de miljoenen, zo verklaart de stichting Duurzaam Zevenellen in een persbericht. Met al die initiatieven bij elkaar zou op deze plek het meeste afval van Europa worden verwerkt. En dat in een omgeving die is omringd door dorpen en natuur.

VTTI Bio-Energy Limburg heeft plannen voor een grootschalige mestvergistingsinstallatie. Ze willen 750.000 ton mest en biomassa verwerken tot biogas en mestkorrels. BA Green Fuels heeft plannen om 400.000 ton producten te verwerken. Het gaat dan voornamelijk om op- en overslag van bedorven afval uit de voedingsindustrie, maar ook uit het verwarmen van afgewerkte oliën zoals frituurvetten en het drogen van natte en bedorven granen. Hiervoor zijn 68 silo’s ingetekend, waarvan een aantal tot ruim 25 meter hoog.

MER-rapportage
Eerder vroeg de Stichting Duurzaam Zevenellen al om een MER-rapportage, iets waar de gemeente Leudal in meeging. In navolging van de stichting stuurde ook de gemeente de provincie een brief waarin ze om een MER-rapportage vragen. Iets wat de landelijke MER-commissie niet nodig vindt. Deze beschouwt de waterstofinstallatie op Chemelot en de afvalverwerkingsfabriek op Zevenellen als één samenhangend project.

Lees ook: Gemeenteraad adviseert provincie: FUREC Chemelot en Zevenellen is één project

Dit bericht delen:
Scroll naar boven