Extra inzet Roermond richting werkzoekende jongeren

Roermond gaat jongeren die moeilijk aan werk komen en andere problemen hebben veel eerder steunen en begeleiden dan nu nog gebeurt. Ze krijgen sneller een uitkering om ze uit de problemen te houden en de gemeente wil ze helpen met problematische schulden. Alles met als doel om verdere problemen te voorkomen en de jongeren een meer duurzame start van hun werkzame leven te laten maken.

Dat stelt wethouder Marianne Smitsmans. Roermond loopt daarmee vooruit op aanpassingen van de participatiewet. “Wij vinden het daarom belangrijk de Participatiewet beter aan te laten sluiten op wat jongeren zelf (aan) kunnen en nodig hebben. Op tijd investeren in deze groep voorkomt dat ze voor langere tijd aan de zijlijn staan en zich buitengesloten voelen. Met deze aanpassingen in wetgeving, extra mensen en middelen willen we hen zo vroeg mogelijk een goed vertrekpunt meegeven richting scholing, werk en persoonlijke ontwikkeling.”, aldus Smitsmans.

Werkzoekende jongeren die geen reële kans op arbeid of scholing hebben, maken door de aangepaste maatregel direct aanspraak op een bijstandsuitkering. Hun aanvraag wordt meteen in behandeling genomen. Waar ze voorheen eerst zelf vier weken moesten zoeken naar werk, kunnen ze nu meteen ondersteuning krijgen. Daarnaast mogen Roermondse jongeren, net als volwassenen boven de 27 jaar, in sommige gevallen een gedeelte van de inkomsten uit vrijwilligers- of deeltijdwerk behouden naast hun uitkering.

Het hebben van schulden zorgt voor stress, onzekerheid en geldzorgen bij de Roermondse jongeren, stelt de gemeente. Dit heeft direct een negatief effect op het zoeken en/of behouden van werk, het volgen van een opleiding of het werken aan persoonlijke ontwikkelingen onder begeleiding. Door als gemeente zelf, op basis van een minimale afloscapaciteit, een afkoopsom beschikbaar te stellen en deze aan te bieden aan de schuldeisers, worden de schuldproblemen bij jongeren op een snelle en effectieve manier opgelost. Zo ontstaat er ruimte bij de jongeren en kunnen ze zich verder ontwikkelen en andere zaken in hun leven aanpakken, verwacht de gemeente.

De nieuwe aanpak gaat per onmiddellijk in en er wordt extra menskracht voor vrijgemaakt.

VML Nieuws

Dit bericht delen:
Scroll naar boven