Bedreigingen burgemeesters: ‘Het ambt is er niet leuker op geworden’

Burgemeesters in Midden-Limburg willen maar weinig kwijt over eventuele bedreigingen aan hun adres. Dat blijkt na een rondgang van VML Nieuws.

Uit onderzoek bleek onlangs dat bijna driekwart van de burgemeesters in Nederland te maken krijgt met bedreigingen. Daaronder is ook burgemeester Désirée Schmalschläger van Leudal zo laat een woordvoerder van de gemeente weten, maar over de aard van de bedreigingen wijdt de gemeente niet uit. De burgemeester heeft overigens geen aangifte gedaan maar noemt de bedreigingen wel “onacceptabel.”

Schneider: “Het ambt is er niet leuker op geworden”
In Maagouw wil burgemeester Dion Schneider niet ingaan op de vraag of hij bedreigd is of niet, maar hij noemt het burgemeesterschap wel kwetsbaar en is duidelijk: “Het ambt is er niet leuker op geworden. Dat blijkt ook uit het feit dat de landelijke overheid heel veel energie steekt in het werven van potentiële burgemeesters. Dit omdat er vaak te weinig sollicitanten zijn bij burgemeestersvacatures.”

Schneider wil dat er harder wordt opgetreden tegen mensen die het leven van burgemeesters en anders bestuurders verzieken. “Het kan niet zo zijn dat deze functionarissen maar moeten accepteren wat er over hen gezegd wordt en dat er zelfs bedreigingen tegen hen worden geuit, simpelweg omdat men er zelf voor gekozen heeft om in een publieke omgeving te functioneren.”

Verder wijst de burgemeester erop dat een burgemeester een politiek-onafhankelijke rol heeft, maar dat dit niet door iedereen herkend wordt.

Bedreigingen benoemen, begrenzen en bestrijden
In Roermond heeft burgemeester Yolanda Hoogtanders geen last van bedreigingen aan haar adres. Ze heeft er wel een duidelijke opinie over: “We lijken bedreiging en volharding haast gewoon te vinden maar daarmee is het niet normaal. Wat mij betreft moeten we verbaal en non-verbale bedreigingen en geweld tegen alle ambtsdragers en mensen in publieke dienst blijven benoemen, begrenzen en bestrijden”, zegt ze.

“Of het nu een agent, een leraar, een raadslid, een ambtenaar, een wethouder of een burgemeester of minister is. We mogen niet wegkijken maar moeten ons er tegen uitspreken en waar mogelijk tegen handelen.”

Burgemeester Birgit Op de Laak van Nederweert zegt zelf nooit bedreigd te zijn, maar noemt het wel “een zorgelijke ontwikkeling, die we nooit mogen accepteren.” Ook zij wijst net als Hoogtanders nog op andere beroepsgroepen die veelvuldig te maken krijgen met bedreigingen.

Waken voor verharding
Woordvoerders van de gemeente Echt-Susteren, Roerdalen en Weert zeggen nooit uitspraken te doen over bedreigingen en de aard ervan. Zij wilden dan ook niet antwoorden op de vragen van VML Nieuws. Wel laat een woordvoerder van de gemeente Weert weten dat burgemeester Raymond Vlecken speciaal opgeleid is om collega-bestuurders te ondersteunen bij situaties als een bedreiging.

De burgemeester van Roermond wijst ook op die begeleiding: “Maar uiteindelijk moet het er niet van af hangen of de burgemeester goed getraind of beveiligd is, maar moeten we er met elkaar in onze gemeenschap voor waken dat verharding verder doorzet en bedreiging normaal wordt. Dat begint met hoe we met elkaar om gaan, hoe we elkaar bejegenen.”

 

VML Nieuws

Dit bericht delen:
Scroll naar boven